ALKUPERÄISRODUT KUNNIA-ASEMASSA

Onnenvuoren Luomutilan päätuotantosuunta on kotieläintuotanto. Karja on jaettu seuraavasti: kasvavat hiehot, poikivat hiehot ja vanhat emolehmät. Tämän lisäksi tilalla kasvatetaan alkuperäisroduista suomenpienhevosia ja lapinlehmiä.

Tilalla käytetään pääasiallisesti itsetuotettuja rehuja. Ruokintasuunnittelun pohjana käytetään sekä laidun- ja rehuanalyysejä, että lehmien kuntoluokitusta varsinkin sisäruokintakaudella. Tilalla käytetään ainoastaan kulloinkin voimassa olevia, neuvoston asetusten mukaisia luomuhyväksyttyjä kivennäis- ja vitamiiniaineita.

Pihattokauden ruokintapohjan muodostaa vapaasti saatavilla oleva heinä / säilörehu. Kuntoutus tapahtuu tavoiteruokinnalla, jolloin jokaiselle lehmäryhmälle laaditaan oma ruokintasuunnitelma MÄRE-ohjelmalla.

Lehmien metaanipäästöjä on saatu vähennettyä ruokinnan muutoksella. Apila on vaihdettu sinimailaseen, heinävalikoimaa on laajennettu ja väkirehu on poistettu. Samalla myös viljankuivauksen, varastoinnin ja kuljetuksen tarve on vähentynyt merkittävästi jolloin niistä aiheutuneet päästöt ovat poistuneet.