PIHATTO VALMISTAA AIKUISUUTEEN

 

Monipuolinen pihattoympäristö kehittää varsan sosiaalisia- ja kommunikointitaitoja sekä vahvistaa nivelten, lihasten ja jänteiden oikeanlaista kehitystä. Pihattovarsat liikkuvat vapaasti, syövät ilman aikarajoitusta luonnonmukaisesti ryhmissä korsi-/rehuheinää ja päättävät itsenäisesti nukkumapaikastaan ja –ajasta.

 

Aktiviteetit ja luonnonmukainen ympäristö valmistavat varsaa tulevaan aikuiselämään. Pihatossa kasvanut varsa on hyvin karaistunut. Hengitystiesairauksien, ähkyjen ja huonojen tapojen riski pienenee oleellisesti vastustuskyvyn kasvaessa, sekä varsan saadessa toteuttaa luontaista käyttäytymistään laumassa. Pihatossa varsa oppii sosiaaliseen arvojärjestykseen kuuluvia seikkoja kuten uhkaus- ja alistumiseleitä jo nuorena ja on helppo käsitellä koulutettaessa.


Varsan käsittelyn on oltava pihatossa säännöllistä ja kehittävää niin siitä tulee helposti ihmisen mieleen muokkautuva, rehti ja peloton. Omistajan "unohtaessa" kehittyvän hevosensa oleskelemaan pihaton pohjalle lajitovereidensa pariin, ovat sen pakoreaktiot vahvistuneet ja sitä on vaarallista aloittaa kouluttamaan myöhemmällä iällä voimien ja lihasten karttuessa. Hyvin opastettu ja käsitelty varsa on helppohoitoinen myös isompana esim. kengityksessä.

 

Onnenvuoren Luomutilan pihatto on tarkoitettu vierotetuille varsoille. Etusijalla koulutukseen tulevat varsat. Talvella 2010-11 varsapihatot täynnä. 

 Ks. Paletti ajokoulutus         

Pihattokausi kestää myöhäissyksystä seuraavan kesän laidunkauteen.  Pihattovarsat ovat myös etusijalla seuraavan kesän laidunpaikoille. Varsaryhmän pysyessä samana ei laitumelle lasku tuota ongelmia ja maisemat ovat turvallisen tuttuja.